NL-Alert

Vandaag schrokken we ons een hoedje toen onze telefoons een onbekend geluid maakten. Het was het NL-alert om ons te waarschuwen niet naar buiten te gaan en 1,5 meter afstand te houden. Je zou maar de persoon zijn die dit berichtje moet sturen naar iedereen in Nederland. Ik dacht terug aan alle keren dat ik zenuwachtig, voor de tiende keer controlerend of er echt geen typefouten stonden, een sollicitatiebrief heb verstuurd. Hoe zenuwachtig zou de eindverantwoordelijke van NL-Alert zijn geweest toen hij op ‘send’ moest drukken?
Mocht er iemand dit lezen die in de media werkt: ik merk dat ik sinds het ontvangen van dit bericht heel veel behoefte heb aan een interview met de persoon achter NL-Alert, het liefst met een reconstructie van de aanloop naar het versturen van het bericht.
Heeft deze man (of vrouw), die ongetwijfeld deel uitmaakt van een internationaal crisisteam, bij elke vergadering in de afgelopen anderhalve week al voorzichtig geopperd: ‘is het misschien een idee dit naar het land te communiceren middels een NL-Alert?’ Dat, zodra hij het woord probeerde te nemen, iedereen al begon te zuchten ‘heb je hem weer met z’n eeuwige NL-Alert? Of ging het anders. Werd er een belletje gepleegd: ‘luister, maak alles in orde. We gaan een NL-Alert verzenden’. Ik wil heel graag weten wat er op dat moment in hem omging. Heeft hij een vreugdekreet moeten onderdrukken? En een andere vraag die natuurlijk opborrelt: heeft hij het vanuit huis moeten doen? En heeft deze persoon huisgenoten? En waar waren die op het moment van het verzenden? Mochten ze toekijken? Hebben ze nog geholpen? ‘Nee, pap, het klopt wel. Pas gewoon de smurfenregel toe. Houd afstand is niet met dt’. Of moesten ze naar buiten. Even een boodschap doen, zodat hij in alle rust zijn werk kon doen. En was er kort daarna een telefoongesprek ‘ja, we stonden dus net in de Albert Heijn toen het gebeurde. Ja, we hoorden het van alle kanten! Iedereen kreeg het alert! Ja, tuurlijk, veel mensen schrokken. Je had het moeten zien!’
Ik heb heel veel vragen. Mocht iemand kunnen zorgen dat ze beantwoord worden: graag.

Geüpdatet: