Uitkijken

Het moment waarop iedereen van de pont gaat, verloopt vaak nogal chaotisch. Er komen veel mensen tegelijkertijd in beweging, die allemaal op hetzelfde moment door dezelfde uitgang proberen te gaan. Dit leidde vandaag tot een conflictsituatie: ik hoorde een vrouw van een jaar of veertig tegen een man van dertig, die eruit zag alsof hij voor een hippe start-up werkte, schreeuwen: ‘kun je niet uitkijken?’ Hij keek haar geïrriteerd en verbaasd aan: ‘ik kan toch niet zien wat er achter me gebeurt?’ Waarop de vrouw nogmaals snauwde: ‘je moet gewoon uitkijken!’ Ik had niet gezien wat er precies was voorgevallen, maar het leek me toch ook wel een onredelijke eis dat je je op zo’n moment bewust zou moeten zijn van wat er achter je gebeurt. Zo zie je maar weer, dacht ik. We worden als moderne mens voortdurend overvraagd.

Geüpdatet: