Schipper

‘NA HET WERK NAAR HUIS? WORD SCHIPPER BIJ HET GVB’ las ik vanochtend levensgroot op een van de IJveren. Ik vond het een belachelijke slogan. Als het GVB op deze manier een fijn bedrijf moest lijken om voor te werken, kon ik er nog wel een paar verzinnen: ‘betaald worden voor je werk? Word schipper bij het GVB’ of ‘geen lijfstraffen tijdens werktijd? Word schipper bij het GVB’. Ik stond op de pont de P&O afdeling van het GVB in mezelf schamper uit te lachen toen ik me opeens realiseerde dat ik iemand ken die niet naar huis kan na zijn werk; mijn zwager die altijd twee weken achter elkaar van huis is voor zijn werk als – jawel- schipper. Opeens viel het kwartje: het was geen oproep voor de  passagiers van de pont om je te laten omscholen tot schipper, maar een oproep voor langsvarende schippers om bij het GVB te komen werken. Waarschijnlijk is op de pont werken de ultieme 9 tot 5 baan van de binnenvaart.  Dan had de P&O afdeling het er toch niet zo slecht van afgebracht. Slim om het positieve van de functie te benadrukken, want in feite is de boodschap: ‘kom bij ons en krijg het heen en weer’.

Geüpdatet: